Home
Home
Menu
Harderbroek

Reukema Recycling viert 100 jarig bestaan met theaterspektakel!

ReukemaTheaterspektakel.jpg ‘Pionieren en delen; dat is de kracht achter Reukema’ zegt CEO Henry Staal. Het Harderwijker Recycling bedrijf bestaat dit jaar 100 jaar en viert dat op 1 en 2 september op bijzondere wijze. Dan vormen de werf en containerterminal aan de Lorentzkade het stoere decor van een uniek theaterspektakel. 
  ‘Reukema is van oorsprong een echt familiebedrijf’, aldus Henry Staal, ‘Als je vroeger langskwam at, dronk, praatte en lachte je mee. Voor zover als ik terug kan gaan is er bij Reukema altijd ruimte geweest voor delen met anderen. Dat is vandaag de dag nog steeds zo. Tussen de middag eten we met zijn allen in de kantine en feestjes worden samen gevierd. Daarom willen we ook ons jubileum niet alleen met onze medewerkers en relaties vieren maar met heel Harderwijk’.
‘De ziel van Reukema ligt in Harderwijk. In 1917 is Dirk Huissen in het Plantage Park begonnen. Onder leiding van de familie Reukema groeit de handel in oud papier en oude materialen. In het verleden had je in Harderwijk twee voddenboeren: Foppen en Reukema. Ik denk dat iedere Harderwijker van boven de veertig ze kent van het zelf inleveren van oud papier of schroot. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een internationaal opererend bedrijf met 90 medewerkers , maar toch zijn we nog steeds een Harderwijks bedrijf. We hebben Harderwijkers in dienst, werken graag samen met lokale bedrijven en ondersteunen bijvoorbeeld de IJsbaan, het Strandeiland of kunstenaar Patrick Visser’.

Reukema zocht de samenwerking met Cultuurkust en al gauw ontstond het idee van een theaterspektakel op eigen terrein. ‘We hadden ook kunnen kiezen voor een mooi boek, maar we houden van pionieren en een open vizier.  Vaak leer je het meeste van gesprekken met buitenstaanders. Cultuurkust kijkt heel anders naar ons bedrijf en zag in de werf talloze mogelijkheden. Bergen schroot en hijskranen worden decor, oprichters komen tot leven in de personages ’.  

Het script is geschreven door theatermaker Leander Zimmerman, componist Robert van der Tol zorgt voor de muziek en Margriet Breet, o.a. bekend van het recent opgevoerde Podiumspektakel, is verantwoordelijk voor de bewerking en de regie.  De cast bestaat uit zowel professionele als amateurspelers en ook medewerkers van Reukema doen mee. Het publiek krijgt een bijzondere kijk achter de schermen; de voorstelling start met een rondleiding over de werf tussen de bergen aluminium, koper, lood en staal. Vanaf de tribune op de kade kunnen de bezoekers vervolgens tussen de containers en hijskranen genieten van het theaterspektakel, met een speciale rol voor oprichter Dirk Huissen.

‘Ik hoop vooral dat bezoekers een unieke avond beleven, waarvan ze achteraf zeggen dat ze blij zijn dat ze erbij waren. Het verhaal van het stuk kent net als onze geschiedenis voorspoed en tegenslagen. We hebben succes en rijkdom, maar ook verlies en rampspoed gekend. Kracht van het bedrijf is dat alle medewerkers van 1917 tot nu zijn blijven zoeken, leren en ontwikkelen. Ik ben trots op het feit dat Reukema gedurende de periode van een eeuw steeds relevant heeft weten te zijn en blijven. We hebben uitvindingen op het gebied van elektriciteit, mechanisatie, communicatie en IT leren beheersen, toepassen en integreren in onze bedrijfsvoering. Op dit moment zijn wij zelfs in samenwerking met TU Delft bezig met toepassingen van kunstmatige intelligentie. Die pioniersmentaliteit heeft altijd al in onze genen gezeten. Dat moet gevierd worden! En dat we dat met een theaterspektakel vieren mag dan wel bijzonder lijken, maar zeg nou eerlijk; elke morgen trek ik mijn pak aan en denk ‘Zaken doen is net theater’!
 
Theaterspektakel ‘En nu?’
Data: 1 en 2 september 2017
Tijd: 20.00 uur (entree vanaf 19.00 uur)
Locatie: Reukema, Lorentzkade 2, Harderwijk
Tickets: € 10,-  via www.cultuurkust.nl
 
Oproep aan oud medewerkers
Bent u in dienst geweest bij Reukema en heeft u onverhoopt geen uitnodiging ontvangen voor het theaterspektakel?  Neemt u dan s.v.p. contact op met Reukema.
 
100 jaar Reukema
In 1917 start Dirk Huissen in Harderwijk een bedrijf in vodden en lompen. Onder leiding van de familie Reukema groeit het bedrijf, gespecialiseerd in handel en verwerking van oud papier en oude materialen, uit tot een onderneming van formaat. Inmiddels is Reukema marktleider in Nederland en behoort het tot de grootste internationaal opererende recyclingbedrijven op de wereldmarkt.
 

Terug naar overzicht

Delen: